Przejdź do treści

Akcje

ABC Grzybiarza

  • Zbieraj tylko grzyby znane, co do których nie masz wątpliwości (warto korzystać z atlasów);
  • Najbezpieczniej zbierać wyłącznie grzyby rurkowe (pod kapeluszem mają ułożone obok siebie rureczki, przypominające gąbkę), ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trującychi jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia. Grzyby śmiertelnie trujące występują jedynie wśród grzybów blaszkowych;
  • Nie oceniaj grzybów sobie nieznanych na podstawie smaku. Wiele grzybów trujących ma smak łagodny, np. śmiertelnie trujący muchomor zielonawy (sromotnikowy). Spożycie zaledwie 50 g muchomora zielonawego (sromotnikowego), może doprowadzić do śmiertelnego zatrucia;
  • Nie zbieraj grzybów bardzo młodych, gdyż łatwo wówczas o pomyłkę w rozpoznaniu gatunku;
  • Nie zbieraj grzybów starych i przejrzałych, nasączonych wodą czy zapleśniałych, ponieważ nawet jadalne, mogą spowodować zatrucie;
  • Nie zbieraj grzybów będących pod ochroną, nawet jeśli są jadalne (Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 9 października 2014 r. w sprawie ochrony gatunkowej grzybów Dz.U. 2014 poz. 1408);
  • Nie zbieraj grzybów rosnących w pobliżu miejsc składowania odpadów, rosnących przy drogacho dużym natężeniu ruchu, ponieważ grzyby łatwo wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia;
  • Grzyby wykręcaj z podłoża w całości, gdyż jest to niezbędne do prawidłowej oceny gatunku 
  • (np. u muchomora zielonawego (sromotnikowego) trzon posiada u podstawy wyraźną bulwę, która jest osłonięta wysoką, odstającą błoniastą białą pochwą);
  • Miejsce po wyrwaniu grzyba przykryj ściółką. Zapobiega to wysychaniu odkrytej grzybni;
  • Grzyby zbieraj wyłącznie do łubianek lub przewiewnych koszyków, a nie do plastikowych wiader i toreb foliowych, w których łatwo się kruszą, łamią oraz ulegają zaparzeniu i zepsuciu;
  • Nie niszcz żadnych grzybów, także trujących, ponieważ są potrzebne w środowisku leśnym, m.in. są pokarmem dla zwierząt;
  • Po powrocie z grzybobrania posegreguj grzyby gatunkami i wyrzuć te, co do których nie masz pewności. Następnie oczyść grzyby i jak najszybciej poddaj je obróbce termicznej;
  • Ponieważ grzyby szybko się psują, spożywaj je bezpośrednio po przyrządzeniu i nie przechowuj zbyt długo;
  • Nie podawaj potraw z grzybów małym dzieciom, osobom starszym i chorym, ponieważ są ciężkostrawne;
  • W razie wątpliwości, czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady grzyboznawców lub klasyfikatorów grzybów świeżych w stacjach sanitarno – epidemiologicznych.

 

Materiały dotyczące bezpiecznego grzybobrania opracowane przez
Oddział Promocji Zdrowia WSSE w Warszawie, lipiec 2016